Jdi na obsah Jdi na menu

5. a 6. kolo Brdské ligy 2019 ve Vranovicích

23. 7. 2019

Druhý víkend v červenci patřil pro hasiče z Broum Brdské lize ve Vranovicích. Odehrávalo se zde 5. a 6. kolo v požárním útoku. Závodní dráha pro nás byla úplně nová a museli jsme se s ní dobře seznámit. Základna byla postavena na zámkové dlažbě a dráha byla mírně do kopce. Ani počasí nepřispělo k dobrému stavu dráhy, která byla kvůli vytrvalému dešti po celý víkend kluzká. I za takových podmínek však musíme umět závodit a jako hasiči si se vším poradit.

V sobotu po příjezdu jsme postavili naše zázemí, proběhl slavnostní nástup a muži už se připravovali na svůj první útok. Startovali s číslem 6 z druhé základny.

Po přípravě bylo odstartováno, všichni si poradili se zámkovou dlažbou bravurně a pokračovali dále k terčům. Na pravém proudu jsme měli výpomoc ze Zaječova – Lukáše Stehlíka, který zastupoval Regého, jelikož ten nabírá síly na další kola Brdské ligy na dovolené. Voda už je však u terčů, pravý proud sestříknutý v nádherném čase 15:60s, ale na levém proudu došlo k malému zaváhání a výsledný čas je 17:15s. V sobotu se nedařilo více týmům a mužům tak stačil tento čas na postup do play - off z devátého místa. Mezitím se připravovaly na svůj první útok ženy, které s číslem 16 nastoupily na základnu, to ještě netušily, že poběží další tři útoky.

Základna je připravena a ženy nastupují na startovní čáru, padá výstřel a utíkáme k základně, vše spojeno, všichni běží, zámkovka za námi a míříme k terčům. Výsledný čas na levém proudu 19:59s, kde došlo také k menšímu zaváhání. Pravý proud, s Míšou Vaverovou ze Zaječova, sestříkl v čase 18:65s. Výsledný čas stačil ženám na postup do play – off ze čtvrtého místa.

Po základním kole nastala krátká pauza na občerstvení a už se oba dva týmy připravovaly na play – off. Jako první běželi muži v druhém rozběhu. Jejich soupeři byli Horní Měcholupy.

Tento útok byl však pro muže osudným. Proudaři – Martin a Lukáš se vyměnili a bohužel levý proud byl pro sobotu zapeklitý. Lukáš nestihl zapojit včas proudnici a divoká hadice Lukášovi zranila ruku. Tlak v hadicích posunul i rozdělovač, který uhodil Jirku do kolene a způsobil mu tím také zranění. Martin na pravém proudu sestříkl čas 19:50s a Lukáš, i přes kolaps, dokončil útok v čase 32:79s. Daný čas na postup nestačil a muži pro sobotní den skončili na krásném desátém místě.

Ženy nastoupily na základnu po dalších odběhnutých útocích a jejich soupeřkami byla děvčata ze Suchodolu. Příprava je za námi, popřání soupeřkám hodně štěstí, startovní čára a běžíme.

Jelikož jsme běžely dohromady čtyři útoky, nepamatuji si podrobnosti. Důležité však je, že jsme tento duel vyhrály, avšak mám pocit, že obě družstva měla problémy - my na levém proudu, kdy Kačka nestihla zapojit proudnici. Kačka však stačila problém vyřešit rychleji než soupeřky. Výsledný čas byl 35:70s a postup do semifinále byl jasný. Už po několikáté jsme všichni sbalili za pomoci mužů i ostatních družstev materiál a znovu se připravovali na základně, (je to pak jak na běžícím pásu). Tentokrát našimi soupeřkami byly ženy z Hlubyně, které jsou první v celkové tabulce. Vše se opakovalo, příprava, popřání, tleskání, výstřel, start, běh.

Tentokrát už po mně opravdu nechtějte vědět, co se stalo. Z výsledného času si domýšlím, že na levém proudu došlo ke zpoždění, jelikož čas se zastavil na 25:92s. Pravý proud byl rychlejší s časem 19:93s. Hlubyně sestříkla terče v čase 18:82s, a tak postoupila do finále ona. Na nás čekal poslední útok a souboj o třetí místo. To jsme si už nesměly nechat utéct. Našimi soupeřkami se staly holky z Lužné.

Celkové opáčko – to už znáte, krásně rozběhnutý útok a výsledný čas na levém proudu 20:32s a na pravém proudu 19:25s. Družstvo z Lužné ukončilo útok s časem 21:73. Třetí místo tak putovalo k nám do Broum.

Následovalo vyhodnocení výsledků, předání cen. Muži si do celkové tabulky připsali 6 bodů a ženy krásných 8 bodíků. Po zhodnocení následovaly doplňkové soutěže o nejrychlejší zadek a nejrychlejšího proudaře. O nejrychlejší zadek soutěžil Karel Císař ml. a Patrik Schovánek, i přesto, že Karel nasazoval košík třikrát a s časem 8:81s nebyl spokojený, vybojovali spolu s Patrikem krásné 3. místo a odvezli si tak bronzovou medaili. Soutěžní den byl u konce a následovala deštivá zábava.

Druhý den ráno jsme se všichni opět sešli pod naším stanem. Lukášovi během noci ruka otekla a Míša z Malých Přílep Modrých svým zdravotnickým okem hned věděla, že se jedná o zlomeninu a vyslala Lukáše spolu s Marcelkou do Příbramské nemocnice. Muži si mezitím sehnali proudaře ze Záborné Lhoty, který byl ochoten klukům vypomoci. V neděli začínaly s číslem 6 nejdříve ženy. Počasí opět nepřálo, déšť byl neúprosný. V základním kole jsme se dešti ale naštěstí vyhnuly. Je po přípravě, 4 minuty uběhly a my stojíme na startovní čáře.

Ženy Broumy běží, fanoušci fandí – pan starosta SDH - Vlastimil Srp a pan Schovánek - (startéři) očekávají krásný výsledek, musíme se předvést, když se přijeli na nás podívat. A taky se stalo – výsledný čas PP - 18:45s, LP – 18:40s. Věděly jsme, že daný čas bude s jistotou stačit na play – off. Postoupily jsme z krásného třetího místa. Dále se připravovali muži.

Opět to ohrané kolečko a muži míří k terčům, na pravém proudu půjčený proudař ze Záborné Lhoty. Na pravém proudu menší zaváhání a výsledný čas 17:15s, LP – 16:79s. Tento čas bohužel nestačil na postup a muži končí na 16. místě bez bodu. Po útoku mužů se vrací Lukáš s Marcelkou a dozvídáme se, že Míša měla pravdu a Lukáš má tříštivou zlomeninu prstů. Vytrpěl si dost, jelikož mu lékaři kosti narovnávali. A blíží se ženské play – off. Našimi soupeřkami jsou Zalužany. Teď už se lijáku nevyhneme, mokneme na základně a i při útoku.

Pro tentokrát jsme zde skončily s časem – 20:17s na levém proudu a s časem 18:75s na pravém proudu. Ženy ze Zalužan byly rychlejší s časem 18:96s. Nedělní den končí pro muže na 16. místě a pro ženy na 5. místě.

Tento víkend byl náročný pro všechny a na vše, i na tento článek. (Pokud jste dočetli až sem, jste vytrvalí!) Balíme a jedeme domů. Všichni doufáme, že zvažovaná operace se Lukášovi vyhne a přejeme brzké uzdravení!