Jdi na obsah Jdi na menu

Okresní soutěž Chyňava

28. 5. 2016

Letošní okresní soutěž požárního sportu se konala 28. 5., nakonec opět na Chyňavě. Od hasičárny jsme odjížděli s malými otazníky nad hlavou – obhájí muži své loňské 1. místo? Prolomí ženy a podívají se také už letos na kraj? Udrží dorost tradici 1. míst?

Na zahajovacím nástupu jsme se sešli v hojném počtu – 4 dorostenecká, 11 mužských a 17 ženských družstev. Nyní už nám nic nebránilo začít, počasí nám opět přálo - na první pohled naprosto dokonalé podmínky ke skvělým výkonům.

I přes každoroční lehké komplikace (kdy to vypadalo, že opět poběží pouze v 6 lidech), se náš smíšený dorost nakonec dal dohromady a jel s námi reprezentovat náš sbor ve složení Anna Honešová, Aneta Spalová, Jakub Vávra, Eliška Vajsová, Klára Kušková, Vojtěch Balvín, Zuzana Malcová. Jako první jsme se přesunuli držet jim palce na štafety, které odstartovali se startovním číslem 2, oba rozběhy s téměř vyrovnanými výkony a časy. Zkrácená dráha mohla být malým problémem na třetím úseku, kde se ještě navíc Vojtovi trochu zasekla rozhozená hadice pod kladinou, ale se vším si skvěle poradili a jejich čas byl 75,92.

dsc_0085-001.jpg

Netrvalo dlouho, a štafetovou dráhu přebraly ženy. Opět se startovním číslem 2, letos s malými změnami. První štafeta ve složení Radka Císařová, Klára Kušková, Andrea Císařová, Marcela Závorová úspěšně odběhla bez nějakých zádrhelů a dosáhla času 85,62. Ihned po nich nastoupila druhá štafeta, na kterou jsme všichni spoléhali - Michaela Malcová, Marie Mašková, Kateřina Malcová a Radka Štochlová. Nadějně rozběhlá štafeta se ale bohužel potkala s problémem na třetím úseku, kdy se Kačce zasekla proudnice. Až po tom, co se mohlo zdát, že Kačka je jak vzteklé, nespokojené dítě, které začalo mlátit proudnicí o zem, se po druhé ráně konečně proudnice uvolnila. Štafeta tedy byla dokončena, bohužel však s tímto asi 20 vteřinovým bojem, v čase 91,92. Započítaný byl tedy první pokus, který nám vynesl 9. místo.

dsc_0147-001.jpg

Rovnou od štafet jsme se přesunuli k útokům mužů. Po odstartování na platě vše sedlo, voda byla nabrána bez problémů a strojník už posílal vodu vpřed. Vzápětí ale musel hned ubrat, protože Honzovi vypadla obě béčka a měl co dělat aby je vůbec dotáhl na místo. Proudaři už netrpělivě čekali na vodu, aby mohli útok dokončit nástřikem, který jim nedělal žádný problém. Zdržení na béčkách už ovšem nemohli nijak dohnat a časomíra se zastavila na čase 27,3. Náš útok byl zatím nejrychlejší, ale ještě zbývala tři družstva mužů, z kterých nás překonala Chyňava s bezchybným útokem s časem 23,68. V útocích jsme tedy skončili druzí a naděje na první místo už nebyla vysoká. Pořadí mohly změnit jedině štafety.

dsc_0178-001.jpg

Po mužských útocích a krátké pauze, kdy se přesunula káď, se na platě začal připravovat dorost - s obrovskými nervy, protože v tomhle složení neměli ani jeden trénink. I přes drobné komplikace, kdy  Anička nemohla nasadit koš, se voda nakonec dostala až do proudnic, kde se proudaři poprali i s nástřikem a to v čase 35,51. Po útoku si ještě odběhli napsat testy PO, které se i naše posila Eliška na poslední chvíli zvládla naučit bez chyby. Celkově se však jedna nedopatřením objevila.

dsc_0240-001.jpg

Ihned po dorostu opět nastoupila ženská družstva, naše v letošním běžném složení. Vše běželo jako po másle, až po výstřik vody. Kde jsme se setkali s klasickým problémem – nástřik. STOPka pravého proudu se rozsvítila přibližně ve 28 vteřinách (Míša), to by bylo krásné. Na levém proudu však opět seděl vylosovaný černý Petr, který tento den padl na Kačku. Finální čas tedy byl 35,08, nakonec však přinesl nečekané 3. místo.

dsc_0317-001.jpg

První štafetu mužů rozběhl David na domečku, který zvládl překonat bez zaváhání. Vzápětí předal kolík Michalovi, ten bleskově překonal dráhu s barierou a kolík už měl Karel, kde přišlo jediné zaváhání za kladinou, kdy při spoji rotek se chvíli zdržel, a díky zkrácené dráze skoro přeběhl rozdělovač. Zaváhání ale nebylo veliké, takže Honza už mohl běžet s hasičákem a cíl protkl v čase 70,26, což byl prozatím nejrychlejší čas. Druhá štafeta měla tedy co překonávat, na domečku jí zahájil Martin, kterému domeček nedělal žádný problém a už mohl pokračovat Luděk. Ten ladně překonal barieru a kolík už měl Jirka, který vše zvládl bez problémů a už zbýval pouze Regge, který štafetu zakončil v čase 65,92. Druhá štafeta tedy ještě vylepšila, už tak nejlepší čas štafet. Zbývalo pouze počkat, jaký čas předvede Chyňava. Abychom vyhráli, potřebovali jsme, aby měli 3. nebo horší štafetu. První pokus Chyňavy byl diskvalifikován za nezapojení rotek, druhý už se jim povedl s časem 67,38. I když náš čas nepřekonali a skončili ve štafetách druzí, což znamenalo stejný součet bodů, tak nás odsunuli na 2. místo, díky lepšímu útoku. 

dsc_0394-001.jpg

Vše bylo odběhnuto a my už jsme se jen ládovali řízky a čekali na  vyhlášení umístění, která pro nás po loňsku nebyla až tak radostná. Ženy se i přes všechny karamboly umístily na 5. místě, muži na 2. místě (kde shodu bodů rozhodl rychlejší Chyňavský útok), a dorost na 1. místě.

dsc_0499-001.jpg

Reprezentace okresu nebyla rozhodnuta téměř do konce. Nakonec však jedou domácí družstva Chyňavy. Nyní už tedy muži mohou zkrátit dráhu na 2B, vyměníme hadice za užší, nástřikové terče za sklopné (KONEČNĚ!!!) a můžeme začít trénovat na Brdskou ligu, které se letos chceme začít věnovat.


Za ženy a dorost Kačka Malcová, za muže Karel Císař ml.

 

Náhledy fotografií ze složky Okresní soutěž Chyňava