Jdi na obsah Jdi na menu

Žloukovické brodění 2016

5. 7. 2016

Jako každoročně se i letos konala na svátky Cyrila a Metoděje soutěž Žloukovické brodění. A jak už jsme na této soutěži zvyklí, bylo dění doprovázeno krásným počasím, ba dokonce chvílemi až vedrem na padnutí.

Letos pro nás byla tato soutěž v ohrožení a to jak pro ženské tak i mužské družstvo. Honza si našlápl střep do chodidla, Radka s Maruškou mají stále neběhající nohy a Míšu skolil pásový opar.
Klukům se na poslední chvíli naštěstí povedlo sehnat posilu v podobě profíka Martina Tomáška. A holkám, v rámci dobrých vztahů s holkami z Malých Přílep modrých, vypomohla Irča. Soutěže se tedy jako každoročně zúčastnila dvě družstva mužů a jedno družstvo žen.

Celá soutěžní trasa je náročná na fyzické (někdy i psychické) síly. Úkoly byly letos opět mírně upraveny. Po vyběhnutí musela čtyřčlenná družstva přenést hadice a proudnice na určené místo prolezením dvou tunelů. Dále zavěsit žebříky na most (ženy pouze položit na zem), slanit z železničního mostu do řeky, brodit se v hluboké vodě, jet na raftu, zachránit tonoucího (v podobě barelu plného vody), předvést um ve zdravovědě (masáž srdce, umělé dýchání), běžet s nosítky a v poslední řadě naplnit sud vodou z řeky pomocí kbelíků.

Celkem se soutěže účastnilo 10 družstev mužů a 6 družstev žen. Broumy II si vylosovali číslo 8 a Broumy I číslo 10. Kluci tedy věděli, jakého času potřebují dosáhnout pro dobrá umístění.  Všechny časy byly přes 10 minut, z čeho bylo znát, že letošní trať bude náročná, v minulých ročnících se časy blížily 8 minutám. Z prvních sedmi družstev byly nejlepší Strádonice s časem 10:33,86 což byl cíl našeho družstva Broumy II. Po odstartování vše začalo v pořádku, pouze druhá dvojce se chvíli zdržela na zavěšení žebříku, ale ve výsledku ke zdržení nedošlo. První zaváhání přišlo při vylovení barelu, který se v raftu převalil na bok a byl problém s jeho odjištěním. Vše se ale povedlo a za okamžik už jsem se dobrodili ke zdravovědě. Zde došlo ke druhému zdržení, kde Karel zapomněl při dýchání z úst do úst zacpat nos.
Už zbývaly pouze kýble a podle času to vypadalo velmi těsně. Po doběhnutí do cíle většina týmu popadala do trávy a po ohlášení času ani nechtěli věřit, že mají zatím nejlepší čas.

Poslední z mužů běžely Broumy I. Už na startu bylo jasné, že putovní pohár bude putovat do Broum, takže se rozhodovalo, jestli vítězné bude naše první nebo druhé družstvo. Na trati vše vycházelo, a protože druhé družstvo bylo složeno na rychlost, tak trať dokončilo v nejrychlejším čase. Broumy I tedy skončily na 1. místě a Broumy II na 2. místě.

Oproti tomu šly holky hned jako druhé, takže nevěděly, jakého času potřebují dosáhnout. To jim ale zas tak nevadilo. Vzhledem k tomu, že družstvo nebylo sehrané a holky se domlouvaly až na poslední chvíli, bylo letošním cílem se zúčastnit a doběhnout bez trestných minut – což se povedlo. Holky běžely ve složení Kačka, Andrea, Maruška a Irča.

Po odstartování jim šlo všechno hladce. Kačka s ladností srnky vysprintovala na most a pak už holky frčely jedna za druhou dolů. Zaváhání nastalo až u Irči, které nešel uvázat uzel. Pod výhružkou, že jí ho rozhodčí za trestné minuty uváže, se Irče uzel nakonec povedl. Do raftu se holkám povedlo trošku zmateně naskákat a vypluly zachránit tonoucího. V dalším úseku mírně pozlobila voda, neboť byl silný proud a bylo obtížné se v něm brodit. Během zdravovědy a nošení kýblů holky stahovaly ztrátu a nakonec jejich čas stačil na krásné 2. místo, se kterým už ani nepočítaly.

spolu-001.jpg

Tato soutěž je velmi oblíbená a jezdí nás na ni podpořit mnoho fanoušků. Letos jsme jich napočítali přes 40. Červenými tričky se to tam jen hemžilo. Tyto dobré výsledky máme i díky jejich povzbuzování a podpoře. Děkujeme!

Po vyhlášení výsledků se ve Žloukovicích konala další zábava, které jsme se nezúčastnili. Pospíchali jsme totiž jako každoročně na hráz, kde na nás čekal Kamil s grilovaným vepříkem a sudy piva. Zájemci se utkali v turnaji v pétanque a všichni se bavili až do pozdních večerních hodin. 

Napsali o nás:
http://berounsky.denik.cz/zpravy_region/tri-vitezne-pohary-putovaly-do-broum-20160706.html