Jdi na obsah Jdi na menu

Cvičení plnění bambi vaku

30. 6. 2017

V pondělí 19. 6. se naše zásahová jednotka zúčastnila cvičení plnění bambi vaku pod vrtulníkem.  Abychom na místo dorazili včas, vyjížděli jsme již před sedmou hodinou s Tatrou a VW. Po příjezdu na místo jsme se zaprezentovali a vyčkali příjezdu zbylých jednotek. Celkem se cvičení zúčastnilo 15 jednotek z celého Berounska. Nejdříve jsme byli seznámeni s teorii leteckého hašení, především plnění bambi vaku. Následně jsme se přesunuli na louku, kam přiletěl vrtulník s bambi vakem.

dsc_0236.jpg

Naše cisterna zajišťovala dodávku vody pro jednu proudnici a cisterna Chyňavy pro druhou. Plnění se provádí v pěti lidech pomocí dvou plnících B proudnic. Každou proudnici ovládají dva a pátý chytá bambi vak, kontroluje jeho dovření a reguluje výšku vrtulníku. Jednotky se v plnění střídaly podle předem daného pořadí naše šla 13. Strojník zajištoval dodávku vody při tlaku 0,4 MPa. Kvůli rázům, které vznikaly rychlým uzavřením proudnice, se nám dvakrát svlékla hadice. Ty bylo potřeba rychle vyměnit, aby nebyla přerušena dodávka vody, takže ani strojník se nenudil. Když přišla na naši jednotku řada, již jsme měli od ostatních okoukané na co si dát pozor. I přesto jsme zjistili, že to není tak jednoduché, jak se může na první pohled zdát. Rázy větru 5 m pod vrtulníkem jsou silné, přes hluk není slyšet a manipulace s proudnicemi také není jednoduchá.

dsc_0488.jpg

Aby vak byl zcela naplněn, musí se nechat voda dostatečně přetéct a vrtulník nesmí být moc nízko aby se bambi vak nesplácnul, což se nám ne vždy povedlo. Po čtyřech naplněních 600 l vaku odchází většina z nás celá mokrá.

dsc_0589.jpg

Vrtulník přistává opodál na louku, odepíná bambi vak a odlétá pro palivo. Na dvě jednotky se ještě nedostalo, tak musejí doufat, že vrtulník nebude přivolaný k jiné události, aby se mohl vrátit. Během čekání jsme si u chyňavské zbrojnice opekli buřty, které přišly po cvičení k chuti. Po obědě jsme se dozvěděli, že vrtulník musí zůstat na letišti kvůli policejní akci, a že do konce cvičení se již nevrátí. Náhradní odpolední program bylo školení a ukázka hašení D proudy, pěnotvorným zařízením a hasícími hřeby.

 

Náhledy fotografií ze složky Cvičení plnění bambi vaku