Jdi na obsah Jdi na menu

Jarní kolo hry Plamen 2017

1. 6. 2017

Víkend 27.- 28. patřil dětem a dorostu. Dorost se poslední roky účastní každoročně, tudíž žádné překvápko, ale děti se nám daly dohromady na soutěž po několika letech. Proto to pro nás bylo trochu náročnější, jelikož (pro nás nové) disciplíny CTIF ještě nemáme tolik zmáknuté a secvičené. Přesto jsme ale pilně trénovali a s ohromnou radostí v sobotu ráno vyrazili od hasičárny díky taxi-rodiče na fotbalové hřiště na Vižinu.

Sobotní den byl štafetový. Se startovním číslem 4 jsme se tedy hned po nástupu přesunuli k dráze štafety CTIF. Přelézt žebřík, přenést hadici, přeskočit nebo podlézt překážku, přenést hasičák, natáhnout hadice.. to nám nedělá problém, přesto jsme na náš start čekali s lehkou nervozitou. Krátké zdržení přineslo rovnání jezdící hadice na podložce, tudíž z desky odjela a přečuhovala ven, za což by byly trestné body. Druhý zádrhel přišel na posledním úseku, kde půjčené okresní hadice nešly moc dobře spojovat. Přesto jsme se ale se vším poprali a náš první pokus se povedl bez trestných bodů s časem 63s. Po odběhnutí všech družstev jsme nastoupili na druhý pokus. Už jsme nebyli tolik nervozní a tak šlo všechno jako po másle. Ale pouze do doby, kdy došlo ke špatné předávce a zvednutí červeného praporku. Štafetu jsme doběhli do konce, ale náš pokus, který by byl o něco rychlejší, byl neplatný a dostal N.

Dlouhé chvíle čekání jsme si krátili na dětském hřišli, házením létacího talíře a svačinkami od rodičů. O něco později už jsme se přesunuli na štafetu 4x60. Kladina, bariéra, hasičák, hadice. Snažili jsme se, co to šlo, a obě štafety byly velice povedené. O něco rychlejší však štafeta s časem 124s.

Potom už jsme si jen došli se stravenkou na řízek, zahráli karty a tím pro nás sobotní den končil. Postupně jsme opět naskakovali do našich taxíků a odjížděli domů se 13. místem ze štafety CTIF a 10. ze štafety 4x60.

To už přišel na řadu dorost Jako první jsme si zaběhli útok, na který jsme měli dva pokusy Náš lepší, který se počítal, byl 27s. Chvíli jsme si odpočinuli a poté nás čekala štafeta, obě velice vyrovnané, o něco lepší však s časem asi 77s. Po štafetě jsme utíkali napsat testy, a pak jsme už jen čekali na vyhlášení. S sebou jsme si odvezli krásné 1. místo se zlatým pohárem a medailemi.

img_20170527_154638_.jpg

V neděli jsme vyrazily na druhý den soutěžení a tentokrát v požárním útoku a útoku CTIF.

dsc_0004.jpg

Jako první jsme běželi útok CTIF. Byla to pro nás novinka a na soutěži jsme tento útok běželi prvně. Na každou disciplínu byly 2 pokusy. Jelikož jsme měli startovní číslo 4, nestihli jsme moc okoukat některé nedostatky. Za nedlouho jsme se postavili na start i my. Naše kapitánka Nelča podala rozhodčímu hlášení k přípravě a mohli jsme si připravit náš materiál k plnění disciplíny.

dsc_0074.jpg

Půlka si připravila hadice na startovní čáru a druhá půlka si šla připravit ruční stříkačky, které si museli naplnit vodou a připojit hadici s proudnicí. Při tomto útoku jsme nesměli mluvit a tak každý musel vědět, co má dělat. Po přípravě opět kapitánka Nelča podala hlášení k plnění disciplíny a naše družstvo odstartovala. V tomto okamžiku se družstvo rozdělilo na 2 skupiny. 1 skupina proběhla trať a chopila se plnění úkolu – nastříkání terčů ruční stříkačkou.

dsc_0033.jpg

Jakmile se první terč rozsvítil a druhý začal houkat, mohli jsme odběhnout na stanoviště kde podle obrázku a podle svého čísla jsme přiřadili patřičné nářadí. Mezi tím druhá skupina rozvinovala hadice a též překonávali stejné překážky. Následně místo přiřazení náčiní druhá skupina vázala uzle. Po uvázání doběhli za první skupinou do cíle a seřadili se. Po skončení rozhodčí procházel s kapitánkou trať, aby ji případně mohl ukázat, kde se staly chyby a za co jsou trestné body. Nějaké chybičky se vloudily a tak jsme se mohli do druhého pokusu těmto chybám vyvarovat.

Při druhém pokusu útoku CTIF jsme se zlepšili jak v čase, tak i v trestných bodech. Po první kole byl náš výsledný čas 327,31 vteřin (čas na trati 142,31 vteřin a k tomu 185 trestných bodů). Po druhém kole to bylo podstatně lepší výsledný čas 206,22 vteřin (čas na trati 106,22 vteřin a k tomu 100 trestných bodů). V této disciplíně jsme se umístili na 11. místě.

Po menší pauze přišly na řadu požární útoky. I při požárním útoku jsme měli 2 pokusy. Opět jsme šli na řadu brzy se startovním číslem 4. Připravili jsme si materiál na plato a mohly jít na startovní čáru. Vše vypadalo dobře, ale po doběhnutí proudařek k nástřikové čáře se ukázalo, že Adélka nemá spojené hadice a už doběhla k čáře. Ale vše zachránil Luďa na rozdělovači, který si zavřel kohout a běžel Adélce spojit hadice, aby mohla nastříkat terč stejně jako Kačka.

dsc_0102.jpg

Výsledný čas byl 65,14 vteřin. Po odběhnutí všech družstev jsme se chystali na druhý pokus. Vše se protahovalo, jelikož mašiny začínaly "odcházet" a tak se začínalo více čekat. Po chvíli jsme se opět chystali na plato na druhý pokus. Po odstartování došlo k chybce, nedošlo k nastartování mašiny, což mělo být provedeno před odstartováním. Dopadlo to tak, že jsme si rozvinuli hadice a oznámili nám, abychom si hadice smotali a připravili se zpět na plato – dostali jsme opravný pokus za nenastartovanou mašinu.

dsc_0121.jpg

Tentokrát vše dopadlo dobře a druhým pokusem jsme se zlepšily na čas 40,47 vteřin.

Po všech disciplínách i s podzimním kolem dohromady jsme skončili na 13. místě. Odpoledne jsme dováděli na dětském hřišti a došlo i k polití vodou. Celý víkend jsme si užili a těšíme se na další soutěže. 

 

Náhledy fotografií ze složky Jarní kolo hry Plamen