Jdi na obsah Jdi na menu

Žloukovické brodění 2017

6. 7. 2017

Přišly červencové svátky (a vedra) a s nimi už tradičně Žloukovické brodění. Letos jsme vraceli jen jeden putovní pohár, a viselo ve vzduchu, jestli nějaké, případně kolik, si jich odvezeme zase zpátky.

A jelikož Míša je pořád ještě pajda, ani jsme se nemusely prát, která z nás nepoběží. Letos po nástupu startovala nejprve ženská družstva, naše druhé v pořadí po domácích. Rychle jsme tedy okoukly, na co si dát pozor a kde nešetřit síly a už jsme samy stály na startovní čáře. Se startovním výstřelem se spustil známý cinkot a už jsme metelily.

dsc_1455.jpg

Proletěly roury, přenesly žebříky a už nás hlasy fanoušků hnaly na most. Hlavně ten Míši, strategicky hned pod ním: „Káčo, zaber, teď musíš!“ byl na správném místě a hnal Kačku, (která tam jako první musela být opravdu co nejrychleji,) ještě víc  – když teda musela. Z mostu jsme svištěly jedna za druhou, přebrodily řeku, popraly se s vestami a i letos opět trošku chaoticky naskákaly do raftu. Voda nejela příliš rychle a tak bylo potřeba zabírat. Barel skočil do raftu skoro sám a jely jsme zakotvit. Při brodění řeky zpět už skoro docházely síly, ale i tak jsme běžely, co to šlo.

dsc_1513.jpg

Masáž srdce, umělé dýchání, přesunout figuranta a už jsme táhly nosítka (nebo sebe navzájem?) ke kýblům. Každá pánovi přinesla jeden, i když on si je, darebák, klidně hned vylil. A už čekala jen cílová rovinka, odložit nosítka a stopnout časomíru. Vyždímané, ačkoli mokré, jsme se svalily pod už opravdu dobře známý keř a už jenom čekaly, co nám na náš čas, který byl 10:17 min, odpoví naše soupeřky.

dsc_1541.jpg

Po odběhnutí žen došlo na muže. Jako tradičně jsme i letos měli dvě mužská družstva (a třeba se druhého týmu za rok dočkají i ženy, kdo ví?). V obou proběhlo k drobným změnám. Karel pustil mládí vpřed, a tak si s nimi dal letos svou premiéru Patrik Schovánek. A stejně jako loni jsme s sebou měli i posilu z řad profíků – Martina Tomáška, kterému děkujeme za posílení družstva.

Se startovním číslem 5, už do pěkného pařáku, nastoupili naši muži Broumy II.

dsc_1551.jpg

Prolézt rouru není žádná překážka, poprat se se zavěšením žebříku na most, hurá nahoru a fofrem hned zase dolu. Vše šlo jako po másle, naskočili do raftu a už se hnali pro „tonoucího“. Po přebrodění zpět na správnou stranu řeky došlo také na zdravovědu. Po přesunutí figurantky ale chlapi museli čapnout nosítka, a jako první z družstev se slečnou nešli jako na vycházce, ale běželi, až chudinku natřásali jak pytel brambor.

dsc_1596.jpg

Pomalu, ale jistě už docházeli síly, ale ještě nebylo hotovo – čekaly tu kýble, kterými muži museli naplnit soudek (asi už pána nebavilo tu vodu vylévat jen po kýblech). Pobrali tedy ještě zbytky všech sil, co někde v zaprášeném koutku našli, a po naplnění sudu doběhli s figurínou do cíle. Ruka práskla do tlačítka časomíry v čase 10:10 min – zatím nejlepší čas!

Bohužel ale mezi tím, co pobírali síly a čekali, než je doběhnou jejich plíce, se vydalo na dráhu družstvo Stradonic, které jde poslední roky stále nahoru a vytřelo všem zrak s prvním časem pod 10 min – 9:30.

To už ale na startu čekalo družstvo muži Broumy I. – naši rychlí koně. Laťka byla nasazena, nebyl čas strategizovat a rozmýšlet a už byli také na trati. Roura, žebřík, most, všechno šlapalo. Jenže přišel zádrhel. A ne jeden. Černý Petr už měl vybráno – pro dnešek Závoška. Nejprve se zasekl s přetočenou karabinou a nemohl slaňovat. Ale to ještě nebylo všechno, za chvilku přišel zápas se zapnutím vesty.

dsc_1678.jpg

Nakonec tedy zvítězila hrubá síla, ale byl to boj. Všichni už byli rozhození a napnutí, jak to dopadne. Dojeli s raftem, přebrodili řeku, provedli zdravovědu a hnali se se slečnou na nosítkách ke kýblům. Naplnili sud a s běžící časomírou přímo před očima, (kterou všichni brzdili myšlenkami,) letěli do cíle. Výsledný čas 9:43 min. Pro kluky možná zklamání, kdyby se nezdrželi, byli by suverénně první. Ale co, nemůžem prostě vyhrávat pořád všechno, občas si k tomu může čuchnout i někdo jiný.

ndsc_0018.jpg

Už jsme tedy jen napjatě čekali, až se doběhá, jestli se ještě nějak změní pořadí. Mezi tím někteří dali rychlou koupačku v Berounce a šli jsme na vyhlášení. Holky nikdo nepřekonal, a tak s více než minutovým náskokem opět po roční pauze vybojovaly putovní pohár – jak nic! Na družstva mužů tedy nakonec vyšlo 2. a 4. místo. Z čehož možná neměli nějakou obrovskou radost, ale i tak si myslím, že to jsou krásná místa, možná jsme už jen zmlsaní a máme vysoká očekávání.

ndsc_0061.jpg

A po takovém fyzicky náročném závodě, kde si mnozí sáhnou opravdu na dno, je potřeba dočerpat síly. Takže jsme, také už tradičně, hnali na hráz, kde nás čekalo grilované maso, soudek a sladká odměna za naše výkony.

ndsc_0088.jpg

ndsc_0109.jpg

 

 

Náhledy fotografií ze složky Žloukovické brodění