Jdi na obsah Jdi na menu

Zpráva o činnosti týmu TFA za rok 2016

26. 1. 2017

Letošní sezóna, začala pro dva členy závodem konaným u rozhledny Vysoká v okrese Kutná Hora. Jednalo se o první kvalifikační kolo na MČR konané ve Štramberku. Pod rozhlednou byla trať připravena tak aby se co nejvíce podobala té ve Štramberku. Čekalo nás tedy roztažení hadic na 60 metrů, smotání dvou hadic, 80 úderů palicí, přenesení kanystru, transport 80 kilové figuríny což byl asi nejnáročnější úsek, protože část se šla do mírného kopce. Následovalo překonání bariéry, v předposlední části jsme opět přesunuli kanystr a na závěr vystoupali po 140 schodech do cíle na vrcholu rozhledny. Soutěžilo se v těžkém zásahovém obleku jako ve většině takovýchto soutěží a dýchacím přístrojem pouze jako zátěží. Startovalo se ve dvou kategoriích do 35 let a nad 35 let. Martin se v mladší kategorii umístil na 4. místě a Luděk ve starší kategorii na 2. místě.

dsc_0893.jpg

Další soutěž se konala opět pod rozhlednou tentokrát, ale v Jihočeském kraji na rozhledně Kuníček u Sedlčan. Na trati nás čekalo opět roztažení a smotání hadic, překonání bariéry, převalení pneumatiky z nákladního auta přemístění dvou 30 kilových břemen, transport figuríny a na závěr výstup zhruba 200 schodů do cíle. Soutěžilo se ve třech kategoriích ženy, muži s aktivním a neaktivním dýchacím přístrojem. Martin, který soutěžil v kategorii muži s aktivním dýchacím přístrojem, se umístil na 1. místě a Luděk, který soutěžil v druhé kategorii, skončil na místě třetím. 

p5221024.jpg

O dva týdny později jsme ve složení Martin Štochl, Radka Štochlová, Marie Mašková a Luděk Schovánek odjeli do Senohrab. Trať byla celkem krátká, takže byla hodně o rychlosti oproti dvěma předešlým, které byli spíše na vytrvalost. Byli, zde asi všechny klasické disciplíny jen ženy zde také transportovali figurínu, vážící 50 kg a bylo to pouze na této soutěži nikde jinde. S tratí jsme si poradili bez větších problémů, Radka se umístila na 10. a Maruška na 17. místě. V mužích Martin na 3. a Luděk na 10. místě. Jako družstvo jsme byli bronzoví.

dsc_0708.jpg

Po měsíční pauze a prvních trénincích jsme vyjeli do Mnichovic. Zdejší trať byla náročnější, jelikož se často běhalo do mírného kopce. Závodu se zúčastnil Martin, který si vybojoval první místo, Luděk po skvělém výkonu obsadil 5. místo. Radka nás doprovázela jako redaktorka kvůli dlouhodobější zdravotní indispozici.

radus91rajče.net

O týden později jsme vyjeli do Plzně. Zdejší trať postavená na náměstí byla rozdělena na čtyři úseky, mezi nimiž byli 5 minutové přestávky. Zde jsme se poprvé setkali s 3 metrovou bariérou, a jako poslední úsek byl výběh 206 schodů na věž kostela sv. Bartoloměje. Oba naši závodníci podali v horkém letním počasí dobré výkony a ve velké konkurenci i z řad profesionálních hasičů se umístili v druhé polovině výsledkové listiny. Po skončení závodů jsme i s našimi reportérkami Radkou a Maruškou přesunuli na valchu, kde se konalo dvoukolo Brdské ligy. 

radus91rajče.net

V polovině srpna se konala soutěž ve Velkém Zboží u Poděbrad. Náš sbor reprezentovali Luděk s Martinem a na svůj první závod vyrazil Karel Císař ml. Trať nebyla příliš dlouhá a díky tomu, jsme opět mohli, trochu trénovat což se vyplatilo. Jedinou odlišností oproti jiným závodům je 10 kilová palice, která dává zabrat závodníkům hned po startu. Karlovi se první závod povedl a skončil na 8. místě, což byla přesná polovina na výsledkové listině. Luděk byl 5. a Martin skončil 3. avšak na druhé místo, ztrácel pouhou půl vteřinu.

radus91rajče.net

S koncem srpna bylo spojené i finále Středočeské ligy konané v Říčanech. Trať taky nebyla dlouhá, ale opět obsahovala trochu novinek. Dvakrát se převalovala 120 kilová pneumatika a do cíle v devátém patře se vynášeli dvě hadice "B". Startovní pole nebylo příliš početné, ale i přes to Martin s Luďkem startovali hned z kraje, aby mohli odjet na Chyňavu, kde se náš sbor účastnil soutěže v požárním útoku. Závod v Říčanech proběhl rychle i díky tomu že se soutěžilo po dvojicích. Díky vstřícnosti pořadatelů jsme měli soukromý vyhlašovací ceremoniál, zatímco na trati soutěžily ženy. V konečném zúčtování obsadil Martin 3. a Luděk 6. místo.

V sobotu 10. září se v Kněževsi konalo druhé kvalifikační kolo na vrchol sezóny Mistrovství republiky. Trať měla čtyři úseky a byla tedy téměř identická s tou, která by nás čekala ve Štramberku. Odlišoval se třetí úsek, ve kterém se tahalo břemeno přes kladku do výšky asi deseti metrů. V posledním úseku se místo výběhu po schodech 4 krát převalovala 100 kilo vážící pneumatika. Martin s Luďkem opět za mohutné podpory několika svých fanoušků podali skvělé výkony. Luděk ve svojí kategorii zvítězil a Martin v té své, obsadil 3. místo. Po sečtení výsledků z obou kol se oba dostali do 5 členného družstva reprezentujícího Středočeský kraj na Mistrovství ve Štramberku.

radus91rajče.net

17. září se v Praze na Petříně konal Iron Fireman v disciplínách TFA. Trať byla postavena na schodech vedoucích pod rozhlednu. Na schodech se roztahovali hadice, převalovala pneumatika, přelézala bariéra a před cílem se přemisťovala figurína. Martin povzbuzovaný několika fanoušky, kteří ho přijeli podpořit, doběhl na 13. místě z celkem 90 závodníků. 

radus91rajče.net

Pár dní před odjezdem do Štramberka, jsme se díky dobrým výkonům podávaným v kolech Středočeské ligy dostali do velkého finále konaného 28. září na lázeňské kolonádě v Poděbradech. Do tohoto velkého se kvalifikovalo vždy pět nejlepších závodníků ze středočeské, šumavské a severočeské ligy a ještě z kvalifikační soutěže za kraj Vysočina. Trať byla náročná a opět se na ní nacházelo několik novinek a velmi náročný finiš. Prvně jsme se zde setkali s částí polygonu využívaného při výcviku hasičů s dýchací technikou, další nepříliš častou disciplínou bylo roztažení dvaceti metrů zavodněné hadice. Cíl se nacházel v devátém patře a byl ztížen tím, že do třetího patra se vynášeli dvě hadice "B" celou trať jsme absolvovali v těžkém zásahovém obleku a s aktivním dýchacím přístrojem. Za mohutné podpory několika fanoušků, kteří nás do Poděbrad přijeli podpořit, se Martin umístil na 7. místě v kategorii do 35 let, Luděk na 4. místě v kategorii nad 35 let.

radus91rajče.net

Do Štramberka jsme kvůli vzdálenosti odjeli už v pátek, abychom byli v sobotu v klidu na místě. Mistrovství se konalo na štramberském náměstí. Soutěž byla rozdělena na čtyři úseky. V prvním se roztahovali a motali hadice, ve druhém se bouchalo palicí v hammer boxu, přenášel dvacetikilový kanystr, přemisťovala figurína a překonávala třímetrová bariéra, tento úsek se absolvuje jako jediný bez dýchacího přístroje.

radus91rajče.net

V třetím se se dvěma kanystry oběhla meta a vrátili se zpět, potom se opřeli dva žebříky o připravené lešení, na které se potom vylezlo a pomocí lana vytáhlo břemeno. Po sestoupení zpět na zem se připojila proudnice na připravenou stříkačku a běželo se do cíle. V posledním úseku nás čekal výběh 369 schodů z náměstí až na vrchol štramberské trúby. V celkovém hodnocení obsadil Martin 36. a Luděk 43. místo z celkem 64. závodníků a ve svých kategoriích se umístili také lehce za půlkou.

radus91rajče.net

Posledním závodem sezony bylo vánoční TFA v Milevsku, které se konalo v místní sportovní hale. Náš sbor reprezentovali Martin s Luďkem a Radka. Radka se po půl roční pauze umístila na 5. místě. Martin i přes menší zádrhel na trati obsadil 3. místo a Luděk hned za ním skončil na 4. místě.

Závěrem této zprávy bych chtěl poděkovat našemu sboru a fanouškům, kteří nás podporovali přímo na soutěži nebo i na dálku díky.

Martin Štochl